Οι James επέστρεψαν!

Οι συστάσεις είναι περιττές. Όλοι σιγοτραγουδούν τους στίχους του “Getting away with it (all messed up)”, όπου και αν το ακούν. Το βρετανικό ροκ συγκρότημα “James”  έχει καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστό με τα υπέροχα τραγούδια του. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στο νεανικό κοινό όταν οι τολμηροί στίχοι του τραγουδιού “Laid” (“This bed is on fire with passionate love. The neighbors complain about the noises above. But she only comes when she’s on top”) φάνηκαν να εκφράζουν ολοένα και περισσότερους κατά τη δεκαετία του ‘90. 

Πολύ νωρίς ξεπέρασαν τα εθνικά τους σύνορα όταν το 1991 δημοσίευσαν το breakthrough single τους “Sit down”. Από τότε το συγκρότημα από το Μάντσεστερ ξεκίνησε να κατακτά τον κόσμο. Το 2001, ο frontman των James αποχωρεί. Παρόλα αυτά ενώνονται ξανά το 2007 και ξεκινούν να γράφουν και να παίζουν ξανά. Πραγματοποιούν διεθνείς περιοδείες και μάλιστα, από τότε, έχουν εμφανιστεί ζωντανά στην Ελλάδα επτά φορές, καθιστώντας τους ένα από τα πιο αγαπημένα ροκ συγκροτήματα στη χώρα!

Οι ίδιοι έχουν δηλώσει: “Είναι αστείο. Στην Αμερική όλοι ξέρουν το “Laid” ως την μεγάλη μας επιτυχία. Στην Αγγλία, η επιτυχία μας είναι το “Sit down”. Στην Πορτογαλία το “Sometimes” ενώ στην Ελλάδα είναι το “Getting away with it” . 

Ο Ιούνιος μας επιφύλασσε το comeback του συγκροτήματος με την 16η δισκογραφική δουλειά τους που τιτλοφορείται ως : “All the colours of you”. Το opening track είναι το  “ZERO”, μια ροκ μπαλάντα που ακολουθεί μια γνώριμη, για το συγκρότημα, μελωδική διαδρομή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το “Beautiful beaches”, το 4ο τραγούδι της λίστας. Γενικότερα όμως, ο ήχος που μας παρουσιάζουν στον δίσκο αυτό, χαρακτηρίζεται ως περισσότερο εξελιγμένος, περίτεχνος, ίσως και πιο upbeat από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους. Η μουσική τους αντίληψη δε φθίνει καθόλου και επιπλέον τολμούν να περάσουν πολιτικά μηνύματα μέσω των στίχων τους, όπως για παράδειγμα στο “Miss America”, όπου και μας λένε: “Miss America says live the dream. So long as you’re born white, killed the natives and jailed the slaves. Moved more to the right”. Η λίστα συνεχίζεται και τραγούδια όπως το  “Magic bus”, αλλά και το “XYST” συγκαταλέγονται αναμφίβολα στα  highlights του δίσκου.

Γενικότερα, το στίγμα του συγκροτήματος είναι ιδιαίτερα αισθητό και αυτό δεν μπορεί να καταστήσει το άλμπουμ κάτι λιγότερο από καλό. Βέβαια, από την άλλη, ό,τι τραγούδια και αν περιέχει ο δίσκος, το γεγονός ότι τα υπογράφουν οι James μας κάνει αμέσως κάτι παραπάνω από θετικά διακείμενους ακόμα και πριν από το άκουσμά τους. Μπορείτε να ακούσετε το άλμπουμ σε όλες τις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες εδώ.

THIS POST HAS ONE COMMENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *