Μουσική και Μόδα: μία τέλεια συνεργασία.

Μουσική και μόδα, δύο τέχνες με ισχυρές εκφράσεις και οπαδούς, χιλιάδες αφιερώματα και διαρκή εξέλιξη. Οι δυο τους διατηρούν μια διαχρονική και ανταλλακτική σχέση που δυναμώνει όσο δηλώνουν ιδεολογίες, απόψεις και στάσεις ζωής. Η κοινωνία αλληλεπιδρά άμεσα μεταξύ τους, καθώς όσο η μουσική, τόσο και η μόδα, αφουγκράζονται και εξηγούν τις ανάγκες της κοινωνίας, τις σκέψεις και τις ανησυχίες της.

Όσοι καλλιτέχνες άφησαν και θα αφήσουν εποχή, έχουν συνδεθεί με ιδιαίτερες «εικόνες» και ξεχωριστές στυλιστικές επιλογές. O Slash με το χαρακτηριστικό του καπέλο και τις πυκνές μπούκλες του, ο David Bowie και τα εκκεντρικά του ρούχα, εμπνευσμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ο Prince με τις αριστοκρατικές του μωβ εμφανίσεις, o Michael Jackson με τα αστραφτερά του κοστούμια, τις λευκές κάλτσες και τα γάντια…

via redbubble

Τέλη της δεκαετίας του 1940 και οι Αμερικανίδες έφηβες θαυμάστριες του Frank Sinatra υιοθετούν το στυλ των «Bobby-soxers», φορώντας κάλτσες μέχρι τον αστράγαλο, φούστες ή παντελόνια με γυρισμένα μπατζάκια, ατημέλητα πουλόβερ, κορδέλες στα μαλλιά  και μοκασίνια.

Michael Ochs Archives/Getty Images

1950, Rock ‘n’ Roll και Elvis Presley. Η τηλεόραση και οι ταινίες φέρνουν τη μουσική πιο κοντά στο κοινό και την καθιστούν ευρύτερη διαθέσιμη. Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι θέλησαν να ακολουθήσουν τις στυλιστικές επιλογές των αγαπημένων τους καλλιτεχνών και η βιομηχανία της μόδας στρέφεται στις ανάγκες των εφήβων.

Fiona Adams/Redferns/Getty Images

Δεκαετία του 1960 και η μόδα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Mods, Hippies και Beatles. Οι λονδρέζοι «Mods», αυτοαποκαλούμενοι «μοντερνιστές», ξεκίνησαν ακούγοντας εκσυγχρονισμένη jazz μουσική, ενώ συνέχισαν σε ska, RnB και soul. Υιοθέτησαν το ανδρόγυνο στυλ και κούρεμα, φορώντας ψηλά τακούνια και μοκασίνια, οδηγώντας vespa, αγωνιζόμενοι για την ισότητα των φύλων.

via Vindance Dancer

Την ίδια περίοδο, στην Αμερική, τα αγόρια ετοιμάζονταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ κι έτσι η μουσική στράφηκε κατά του κατεστημένου. Το κίνημα των χίπηδων ήταν μια ειρηνική αντίδραση. Πολλοί μουσικοί και θαυμαστές άρχισαν να πειραματίζονται με τα ψυχεδελικά φάρμακα (π.χ. LSD). Αναπόφευκτα η μουσική τους απέκτησε έναν νέο ήχο και το καθημερινό ντύσιμο αποτελούνταν από tie-die μοτίβα, floral σχέδια, κεντητά και περίτεχνα αξεσουάρ, κρόσσια και τζιν καμπάνα.

via per-specs

Κάποια χρόνια αργότερα και δεκαετία του 1970 πια, η Punk σκηνή αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Οι ακροατές υιοθετούν σιγά σιγά το στυλ των ινδαλμάτων τους με χαρακτηριστικά στοιχεία τα μαύρα δερμάτινα μπουφάν, τα βαμμένα μαλλιά σε έντονα χρώματα και ανατρεπτικά κουρέματα, πολλά σκουλαρίκια και λοιπά αξεσουάρ που θα ολοκλήρωναν την αντισυμβατική τους εμφάνιση.

Masayoshi Sukita/Groninger Museum

Από την άλλη, οι Glam Rockers, όπως ο David Bowie και το νεοϋορκέζικο μουσικό συγκρότημα KISS, χαρακτηριστικά εμπνευσμένοι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τόσο στα σκηνικά τους, όσο και στο ντύσιμό τους, προσεγγίζουν μια πιο μαγευτική και άκρως γοητευτική, λαμπερή πλευρά της μόδας.

Erica Echenberg/Redferns/Getty Images

Η μουσική της Death Rock σκηνής, απόρροια της Punk, σταδιακά ενσωμάτωσε γοτθικά στοιχεία, ενώ εμπνεύστηκε από τον τρόμο, το σκοτάδι, τον σουρεαλισμό και εξελίχθηκε στο Goth μουσικό κίνημα. Η Goth, της δεκαετίας του 1980, αποτελεί ένα είδος μουσικής ταυτώνυμο της θλίψης και της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικά στοιχεία της μουσικής που επηρέασαν την εξωτερική εμφάνιση των οπαδών της είναι το χλωμό και θλιβερό μακιγιάζ σε σκούρες μπορντό, μωβ αποχρώσεις και τα σκοτεινά μαύρα ρούχα. Οι προσωπικότητες της γοτθικής υποκουλτούρας, επικεντρώθηκαν στη μυστηριώδη και σκοτεινή πλευρά της ζωής, αδιαφορώντας για καθημερινές χαρές και συγκινήσεις. Αδιαμφισβήτητα, η μουσική τους καθόριζε απόλυτα το συναισθηματικό τους αδιέξοδο.

Frank Micelotta/Getty Images

Δεκαετία του 1990 και οι έφηβοι μεταφράζουν το νεανικό τους άγχος μέσω του εναλλακτικού ροκ ήχου της Grunge. Με την κυκλοφορία των θρυλικών άλμπουμ Nevermind και Ten, από τους Nirvana και τους Pearl Jam, η Grunge γίνεται το πιο διαδεδομένο είδος ροκ της εποχής. Πολλοί νέοι, εμπνευσμένοι από τη φιλοσοφία τους, θέλησαν να επαναστατήσουν κατά της εμπορευματοποίησης του τρόπου ζωής. Καρό πουκάμισα, graphic t-shirts, σκισμένα τζιν και λερωμένα αθλητικά ήταν η νέα τάση της μόδας.

Michael Ochs Archives/Getty Images

Ταυτόχρονα, στην Αμερική, η Hip-Hop σκηνή είχε την μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό. Τα φαρδιά παντελόνια που έπεφταν χαμηλά και πρόδιδαν το λογότυπο των εσωρούχων, οι φόρμες και οι oversized αθλητικές φανέλες, συνοδευόμενες με bucket hat, χρυσά κολιέ και βαριές αλυσίδες, συνδέθηκαν άμεσα με την αισθητική της Hip-Hop στον υπόλοιπο κόσμο.

Matthew Smith/Book: Full on. Non-Stop. All over.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη δεκαετία του 1990, και να χαρακτηρίσουμε ταυτόχρονα τα 00’s,  δίχως να αναφερθούμε στα Rave Parties. Τα οργανωμένα πάρτι σε αποθήκες, υπαίθριους χώρους και φεστιβάλ, όπου DJ παίζουν ασταμάτητα ηλεκτρονική μουσική. Techno, Dubstep, House σε πολύ δυνατά ηχεία με χρωματιστά λέιζερ, φώτα και καπνό να δημιουργούν μια ξέφρενη ατμόσφαιρα. Τα Rave Parties αποτελούν μια ολοκληρωμένη μουσική, οπτικοακουστική εμπειρία που προωθεί τις αξίες της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητας και του σεβασμού, με πολύ χρώμα, λαμπερά εκκεντρικά ρούχα με λαβυρινθώδη ή συμμετρικά σχέδια, χοντρές αρβύλες ή sneakers.

Ari Perilstein/Getty Images Entertainment/Getty Images

Η δεκαετία του 2010 συνδυάζει ηλεκτρονική, Pop, Dance και Trap μουσική. Είναι γεμάτη DJs, είδωλα με μεγάλη επιρροή στις μάζες, ακριβά κοστούμια, χρυσόσκονη αλλά και στρατιωτικά παντελόνια με καθημερινά φούτερ. Η δεκαετία που το streetwear έγινε το απόλυτο trend. Οι πιο πολυτελείς οίκοι μόδας συνεργάστηκαν με τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής. Οι μουσικοί της δεκαετίας πρότειναν αυτό το νέο είδος που υιοθετήθηκε μαζικά από τη νέα γενιά. Ένας ουδέτερος τρόπος ντυσίματος, με unisex φαρδιά ρούχα, που σκοπό έχουν να εκφράσουν τόσο τη μουσική προτίμηση των ατόμων αλλά και τη φιλοσοφία τους για τη ζωή.

Tyler Mitchell/Vogue

Διανύοντας τη δεκαετία του 2020, οι μουσικοί συνεχίζουν να μάχονται φωναχτά για την ισότητα και την ελευθερία. Το ντύσιμό τους σπάει κάθε στερεοτυπική αντίληψη των δύο φύλων και η μόδα γίνεται η εξωτερίκευση αυτής της πρόθεσης.

Η μουσική ήταν από την πρώτη στιγμή μια βαθιά ενωτική τέχνη, απελευθερωτική με μεταδοτικότητα. Η επίδρασή της είναι εμφανής, η μόδα παράλληλα, σαν η οπτική της μετάφραση, συμπορεύεται και βοηθά τον σκοπό, την ανταλλαγή κουλτούρας, την αποδοχή και την εξέλιξη. Η ιστορία γράφεται και η συνεργασία της μουσικής με τη μόδα αδιαμφισβήτητα θα αφήσει το στίγμα της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *