5+1 Τραγούδια που γράφτηκαν σε λίγα λεπτά.

Η μουσική γραφή μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία μελέτης, αλλά και μια συνειρμική αποτύπωση. Είναι γνωστό πως πολλοί καλλιτέχνες έχουν ολοκληρώσει κάποιο τραγούδι σε ελάχιστο χρόνο. Έφταναν μόνο κάποια λεπτά για να γραφούν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία.

Η Adele, η Βρετανή τραγουδίστρια με τους πολυπλατινένιους δίσκους, ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, έγραψε το τραγούδι της Hometown Glory μέσα σε 10 λεπτά, μετά από έναν τσακωμό με τη μητέρα της. Η Adele ήθελε να μείνει στο Λονδίνο και να σπουδάσει εκεί, η μητέρα της όμως διαφωνούσε, θέλοντας να τη στείλει στο Liverpool. Η ίδια έχει πει στο Billboard: «Το Hometown Glory αφορούσε το πώς ένιωθα για το Λονδίνο και τέτοια πράγματα. Το έγραψα στην κιθάρα και ήμουν στο σχολείο εκείνη την περίοδο. Βρίσκω πραγματικά πολύ συγκινητικό αυτό το τραγούδι τώρα, γιατί έχουν συμβεί τόσα πολλά από τότε που το έγραψα». Τον Ιούλιο του 2008, έφτασε στη θέση #19 στα Single Charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Johnny McDain από τους Snow Patrol, έδωσε στον Ed Sheeran την έμπνευση του Photograph. Ο Ed Sheeran σε συνέντευξή του στον Capital FM είπε για το τραγούδι: «Το έγραψα με τον Johnny από τους Snow Patrol. Είχε μια λούπα στο λάπτοπ του με μόλις τρεις νότες στο πιάνο. Ξεκίνησα να τραγουδάω «loving can hurt, loving can hurt…» και μετά το τραγούδι βγήκε μέσα σε 10 λεπτά». Το Photograph έφτασε στη θέση #4 στα Billboard Charts, μετά την κυκλοφορία του το 2015.

Δεν είναι μόνο μπαλάντες που γράφτηκαν σε ελάχιστο χρόνο. Το 2009, η Lady Gaga απέκτησε αναγνωρισιμότητα όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι Just Dance. Το κομμάτι κατέκτησε την κορυφή του Billboard όπου και παρέμεινε για δεκατρείς συνεχόμενες εβδομάδες. Η ίδια έγραψε το κομμάτι με τους συνεργάτες της RedOne και Akon και ανέφερε στο Heat Magazine πως «ήταν απίστευτο που το τραγούδι έγινε mainstream. Πήρε δέκα λεπτά για να γραφτεί». 

Ένα χρόνο πριν, το 2008, η Beyonce άγγιξε την κορυφή του Billboard, με το τραγούδι Single Ladies. Ο μουσικός παραγωγός The-Dream έγραψε το κομμάτι στο στούντιο ηχογράφησης μέσα σε δεκαεπτά λεπτά. Ο ίδιος είπε στο Genius «συνήθως τέτοια τραγούδια που χρειάζονται λίγο χρόνο είναι τα μεγαλύτερα, επειδή δεν τα σκέφτεσαι».

Και ποιος δεν γνωρίζει το τραγούδι I Will Always Love You. Η τραγουδοποιός του Dolly Parton έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, για το συγκεκριμένο τραγούδι. Μέσα σε ένα απόγευμα, η τραγουδοποιός είχε γράψει αυτό το εμβληματικό τραγούδι. Το πιο ενδιαφέρον γεγονός είναι, πως η Dolly Parton, συνέθεσε το Jolene, την ίδια βραδιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο The Bobby Bones Show: «Ήταν μια καλή μέρα συγγραφής!».

Τα παραπάνω είναι μόλις ελάχιστα παραδείγματα από τεράστιες επιτυχίες που χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από μια στιγμή για να δημιουργηθούν. Η μουσική που συγκινεί, εξάλλου, είναι πηγαία και εκφράζεται αφιλτράριστη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *