Billboard charts: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Όταν μιλάμε για μουσική, το Billboard είναι πάντα κάτι που έχουμε στο μυαλό μας και κάτι στο οποίο σίγουρα θα αναφερθούμε. Πιο συγκεκριμένα, το Billboard είναι ένα αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό με μουσική θεματολογία. Περιέχει μεταξύ άλλων μουσικές ειδήσεις, συνεντεύξεις και αφιερώματα αλλά είναι ευρέως γνωστό για τα μουσικά charts.

Ιδρύθηκε το 1894 και η αρχική του θεματολογία είχε να κάνει με τη γενικότερη ψυχαγωγία. Αργότερα με την άνοδο της δημοφιλίας της μουσικής, επικεντρώθηκε σε αυτήν. Το Billboard γίνεται σημείο αναφοράς στα μουσικά πράγματα ενώ η «επανάσταση» έρχεται το 1936, όταν το περιοδικό εγκαινιάζει τις λίστες με τα καλύτερα ανερχόμενα και τα πιο αξιόλογα τραγούδια, τα λεγόμενα charts. Η πρώτη τέτοια λίστα είχε τον τίτλο “Music Hit Parade”. Από τότε οι λίστες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία και κύρος και σιγά-σιγά γίνονται δείκτης εμπορικής επιτυχίας. Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που κατατρέχουν εκεί ενώ επίσης πολλοί μουσικοί κριτικοί και δημοσιογράφοι αναφέρονται σε αυτές ως αντικειμενικό σημείο αναφοράς για την ενημέρωση του κοινού, τη στήριξη των λεγομένων τους και την αξιολόγηση των καλλιτεχνών.   

Τα charts παρακολουθούν και βασίζονται στα δεδομένα πωλήσεων δίσκων και cd αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης τραγουδιών στα ραδιόφωνα. Βάσει των παραπάνω συγκροτούνται λίστες που αποτυπώνουν τα πιο δημοφιλή τραγούδια της κάθε εβδομάδας. Οι λίστες είναι αρκετές και μεταξύ αυτών έχουμε το Billboard Hot-100 που έχει να κάνει με τραγούδια, το Billboard 200 που αφορά σε μουσικά άλμπουμ και άλλες που επεκτείνονται ανάλογα με το είδος της μουσικής. Θεωρούνται ως οι πιο αξιόπιστες μουσικές λίστες και για αυτό καταφέρνουν να ορίζουν και να ελέγχουν τα μουσικά πράγματα, καταξιώνοντας πολλές φορές καλλιτέχνες με μια και μόνο εμφάνισή τους εκεί. Πολλοί ακροατές τις συμβουλεύονται ενώ αρκετοί τραγουδιστές και μουσικοσυνθέτες επίσης καταφεύγουν σε αυτές για να οργανώσουν τις δουλειές τους. 

Με την ψηφιακή επανάσταση όμως εμφανίζονται νέες μουσικές πλατφόρμες και διαδικτυακά μέσα για την ακρόαση τραγουδιών. Παράλληλα οι φυσικές πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα σε αριθμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στοιχεία που δίνονται να μην είναι πλέον ακριβή και να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές μουσικές τάσεις. Το Billboard μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, αποφασίζει να προσμετρήσει και τις ψηφιακές αγορές, ακόμα τα views και τα streams όλων των μουσικών πεδίων (Spotify, YouTube κ.ά.). Έτσι, οι λίστες συγκροτούνται πλέον από μια μίξη πωλήσεων και τάσεων στο διαδίκτυο. Ακόμα αποτυπώνουν τα hit και viral κομμάτια κι ακόμα φυσικά έχουν τη δύναμη να ορίζουν τη μουσική βιομηχανία. 

Τέλος, για τους λάτρεις των στατιστικών έχουμε τα εξής: 

Το Billboard για την επέτειο των 60 χρόνων παρουσίασε τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες  που έχουν τις περισσότερες επιτυχίες στις λίστες του. Στην κορυφή της κατάταξης των τραγουδιών βρίσκεται το “The Twist” του Chubby Checker, ενώ σε εκείνη των καλλιτεχνών βρίσκονται οι Beatles.Το τραγούδι που έχει μείνει πιο πολλές εβδομάδες (19) στο Νο.1 του Billboard Hot 100 είναι το “Old Town Road” του Lil Nas X. Και τέλος, οι Pink Floyd έχουν καταφέρει να παραμείνουν 958(!) εβδομάδες στο Billboard 200, με το άλμπουμ τους “The Dark Side Of The Moon”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *