Η μαγεία των μεγάλων σε διάρκεια τραγουδιών.

Τα περισσότερα τραγούδια που συνηθίζουμε να ακούμε καθημερινά, έχουν μια διάρκεια σχετικά μικρή, συνήθως γύρω στα 3 λεπτά. Αυτό το «κλισέ» τείνει να γίνει κανόνας καθώς έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα ραδιοφωνικοί σταθμοί, μουσικές εκδηλώσεις, ενώ κάποιες φορές και οι ίδιοι οι ακροατές προτιμούν μουσικά κομμάτια τέτοιας διάρκειας.

Η πάταξη αυτού του κανόνα χρειάζεται τόλμη, μουσικό υπόβαθρο και σαφώς, επιδεξιότητα. Λίγοι είναι αυτοί που σκέφτηκαν «έξω από το κουτί» και πειραματίστηκαν με μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια. Όσες φορές όμως έγινε αυτό, το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά απολαυστικό!

Το πρώτο τραγούδι που, λογικά, ήρθε στο μυαλό όλων είναι το “Bohemian Rhapsody” των Queen. Το κομμάτι των 5:54 λεπτών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πάντα θα προξενεί εντύπωση το γεγονός πως όταν η μπάντα είχε προτείνει το τραγούδι στην τότε δισκογραφική εταιρεία τους, αυτή είχε απαντήσει πως ένα τόσο μεγάλο κομμάτι δεν θα έπαιζε ποτέ στο ραδιόφωνο. Οι Queen επέμειναν και η ιστορία τους δικαίωσε.

Ένα ακόμα κομμάτι της ίδιας κατηγορίας είναι το, θρυλικό, “Stairway to Heaven”. Οι Led Zeppelin δε φοβήθηκαν να βγάλουν ένα τραγούδι διάρκειας 8 λεπτών και καλά έκαναν, αφού πλέον μετρά πάνω από 700 εκατομμύρια ακροάσεις. 

Το 1975, οι Pink Floyd δημοσιεύουν τον δίσκο τους “Wish You Were Here”. Εκεί, το τραγούδι “Shine On You Crazy Diamond” έχει διάρκεια 26 λεπτών! Πρόκειται για μια μουσική σύνθεση που «χωρίζεται» σε εννέα υποκατηγορίες. Η σύνθεση αυτή έχει ως σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα πρώην μέλος της μπάντας, τον Syd Barret, αναγνωρίζοντας έτσι τη συμβολή του στην επιτυχία των Pink Floyd.

Οι The Doors κάνουν ντεμπούτο το 1967 με το ομώνυμο άλμπουμ. Ο πρώτος τους αυτός δίσκος κλείνει με το “The End”. Το τραγούδι έχει διάρκεια κοντά 12 λεπτά και έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των φανς αλλά και του ίδιου του Jim Morrison.

Ένα χρόνο αργότερα ο Lou Reed συνθέτει και ηχογραφεί με τους The Velvet Underground το “Sister Ray”. Ένα σημαντικό κομμάτι διάρκειας κοντά 18 λεπτών όπου ανάμεσα στις ροκ συνθέσεις ακούγονται σκέψεις και θέσεις σχετικά με τα ναρκωτικά, το σεξ, την ομοφυλοφιλία και τη ζωή γενικότερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το τραγούδι ηχογραφήθηκε one-take!

Παρόμοια παραδείγματα έχουμε όμως και στη σύγχρονη εποχή της μουσικής, ακόμα και από πιο ποπ καλλιτέχνες.

Το 2019, το “Norman Fucking Rockwell!” προτείνεται για Grammy στην κατηγορία του καλύτερου δίσκου της χρονιάς. Η Lana del Rey, σε ένα από τα κομμάτια του δίσκου αυτού είχε συμπεριλάβει και το “Venice Bitch”, στο οποίο δε σταματά να δημιουργεί για σχεδόν 10 συνεχόμενα λεπτά.

Η Taylor Swift, στο άλμπουμ της “Red, Taylor’s Version” διασκευάζει τραγούδια τής μέχρι τώρα δισκογραφίας της, όπως η ίδια επιθυμεί αυτή τη φορά. Το “All Too Well” του 2021, ξεπερνά σε διάρκεια τα 10 λεπτά! Αυτό πάντως, δεν εμπόδισε του ακροατές να το ακούσουν και να το ανεβάσουν στο No.1 στη λίστα του Billboard.

“30” ονομάζεται το νέο άλμπουμ της Adele. Η Αγγλίδα τραγουδίστρια πειραματίζεται και αυτή με μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια. Το “I Drink Wine” μετρά κάτι παραπάνω από 6 λεπτά. Δεν συγκαταλέγεται όμως για αυτόν ακριβώς το λόγο στην κατηγορία αυτή, αλλά γιατί αρχικά, όπως αποκάλυψε η ίδια, το τραγούδι είχε διάρκεια 15 λεπτών! Τελικά η διάρκεια έγινε η μισή λόγω των παραινέσεων-επιταγών της δισκογραφικής της εταιρείας. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον όμως να το ακούσουμε κάποια στιγμή… 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε μια λίστα με τα προαναφερθέντα, και όχι μόνο, κομμάτια μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *