Το φαινόμενο MOBY.

Όταν ο Richard Melville Hall, αργότερα παγκοσμίως γνωστός ως Moby, ξεκίνησε να γράφει μουσική, κανείς δεν περίμενε –ούτε καν ο ίδιος- ότι στο τέλος των 90’s θα τον αποκαλούσαν “Μουσικό της χιλιετίας”. 

Το ταλέντο του στη μουσική το ανακάλυψε σε πολύ μικρή ηλικία και η φυσική του ροπή στο ρυθμό τον κατέστησε ικανό να παίζει με ευχέρεια πλήκτρα, κιθάρα, ντραμς, μπάσο, κρουστά, να συνθέτει μελωδίες, να γράφει στίχους και να τραγουδά.

Για πολλά χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, o Moby αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες: Χρειάστηκε  να υπερνικήσει τους δαίμονες της νύχτας, να αναμετρηθεί με εξαρτήσεις, φόβους και απορρίψεις, κάποιες φορές ακόμα και με τον εαυτό του, όπως γίνεται σαφές στο πρώτο του βιογραφικό βιβλίο “Porcelain” (2016).

Το 1999 ήταν η χρονιά σταθμός για το μουσικό: To Porcelain κυκλοφορεί από την V2 και ο κόσμος καλωσορίζει αυτό που σήμερα θεωρείται το πιο επιτυχημένο άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής ever, με πωλήσεις περισσότερων από 10 εκατομμύρια αντιτύπων! Κομμάτια ορόσημα και κλασικά πλέον:  “Natural Blues”, “Porcelain”, “Why does my heart feel so bad”, “Honey”

Για τις επόμενες δεκαετίες απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του πλανήτη, ταξίδια, περιοδείες, φανατικούς θαυμαστές, χρήματα, φήμη. 

Δημιουργεί δεκάδες πρωτότυπα αριστουργήματα σε ήχους techno, electronica, house, ambient, ακόμα και alternative rock και gospel. Πειραματίζεται, δοκιμάζει, εμπνέεται αλλά πάντα στα αυτιά του ακροατή ο ήχος του δεν συγχέεται με κανενός άλλου δημιουργού. Μέχρι σήμερα η δισκογραφία του αποτελείται από 19 άλμπουμ.

Οι εξαρτήσεις θα βάλουν πολλές φορές τρικλοποδιά στη λαμπερή του καριέρα. Η εξομολόγηση του ίδιου άλλωστε στο δεύτερο αυτοβιογραφικό του έργο “Then it fell apart” (2019) θα δώσει μια δυνατή γεύση για το σκοτάδι που τον στοίχειωνε για χρόνια και ίσως να του στέρησε τη δυνατότητα από το να γίνει ακόμα περισσότερο δημιουργικός. To 2008, άλλωστε, τεντώνει το σκοινί της αυτοκαταστροφής στα όρια, όταν επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Το βιβλίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την Natalie Portman και την υποτιθέμενη σχέση τους, σύμφωνα με τον Moby και τις διηγήσεις του. Ήταν ένα γεγονός που πιθανότατα αύξησε τις πωλήσεις του συγγράμματος, αλλά έκανε τον δημιουργό του να εξαφανιστεί από τα social media για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Το Μάιο του 2021, πάντως, ο Moby έκανε διπλή επανεμφάνιση στις ζωές μας: Kυκλοφόρησε το “Reprise”, ένα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του (“Go”, “Extreme Ways”, “Lift me Up”, “The Last Day”, “Why does my heart feel so bad”, μέσα από το σύνολο 14 τραγουδιών) «πειραγμένες» και εντελώς διαφορετικές, με τη βοήθεια της συμφωνικής ορχήστρας της Βουδαπέστης και τις φωνές αγαπημένων φίλων του, ενώ είδαμε και το “Moby Doc”, βιογραφικό documentary για τη ζωή του, που δημιούργησε μαζί με τον σκηνοθέτη Robert G. Bralver.

Βαθιά μελαγχολικός και μοναχικός, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητος και φιλοσοφημένος. Είναι ιδιοκτήτης vegan εστιατορίου, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, ακτιβιστής και οικολόγος. Το 2018, μάλιστα, πουλά τη συλλογή από σπάνιους δίσκους του και διαθέτει τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ζει στη Νέα Υόρκη, έχοντας μετατρέψει το σπίτι του σε ησυχαστήριο, ενώ απολαμβάνει να δημιουργεί, πίνοντας τσάι στον καταπράσινο κήπο του. Άλλωστε, όπως ο ίδιος λέει σε συνεντεύξεις του, “είναι πολύ μεγάλος πια για θορυβώδη φεστιβάλ και παγκόσμιες περιοδείες”.


Moby facts: To double A-side single “Thousand” (1993) κατέχει μια θέση στο βιβλίο Guinness ως το γρηγορότερο single ever με 1000 beat/ λεπτό, ενώ υπολογίζεται ότι τραγούδια του αποτέλεσαν μέχρι σήμερα το soundtrack σε περισσότερες από 70 ταινίες και σειρές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *