Όταν οι Måneskin έγραψαν ιστορία.

Μετά τη νίκη τους στην Eurovision 2021, οι Måneskin ίσως και να πήραν την αναγνώριση που τους αξίζει. Τι είναι αυτό, όμως, που τους έκανε να ξεχωρίσουν και πολλαπλασίασε τη νίκη τους σε συναισθήματα, σε σχέση με τις νικητήριες συμμετοχές των προηγούμενων χρόνων;
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Μαθητές σχολείου, το 2015, η Victoria και ο Thomas παίζουν μουσική στο σχολείο, στο σπίτι και σε μικρά στούντιο. The White Stripes, Depeche Mode, Metallica και Alt- J είναι μερικές μόνο από τις επιρροές, που ενέπνευσαν τους νεαρούς καλλιτέχνες. Τέλη του 2015 κάνει την εμφάνισή του ο Damiano, η φωνή της μπάντας, ενώ αμέσως μετά, μέσω μιας ομάδας στο facebook, μέσω ενός «Tinder για μουσικούς», όπως περιγράφουν σε συνεντεύξεις τους, ψάχνουν και βρίσκουν τον ντράμερ Ethan, ολοκληρώνοντας την ομάδα που στη συνέχεια θα πάρει το όνομα Måneskin.
Το ταξίδι του «Σεληνόφωτος» (όπως μεταφράζεται το όνομα του συγκροτήματος από τα δανέζικα) ξεκινάει και πλέον παίζουν στο δρόμο, σε μικρές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και συναυλίες. Η απογείωση και η πρώτη μεγάλη αναγνώριση έρχεται 2 χρόνια μετά, με τη συμμετοχή τους στο X Factor της Ιταλίας το 2017, όπου και κατακτούν τη δεύτερη θέση. Αμέσως μετά κυκλοφορεί το άλμπουμ “Chosen”, το οποίο παίρνει το όνομά του από το ομώνυμο single και το οποίο περιέχει κομμάτια τόσο αγγλικού, όσο και ιταλικού στίχου.

Πηγή: Spotify

Η άνοδος δε σταματά εδώ. Οι Måneskin δεν επαναπαύονται και συνεχίζουν την σκληρή δουλειά γράφοντας μουσική, δίνοντας συνεντεύξεις και πραγματοποιώντας εμφανίσεις, ενώ το Μάρτιο του 2018 κυκλοφορεί το δεύτερο single “Morirò da re”, με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Η χρονιά συνεχίζεται με το συγκρότημα να ανοίγει τη συναυλία των Imagine Dragons στο Μιλάνο, το Σεπτέμβριο του 2018, ενώ τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί ένα ακόμη single, με τον τίτλο “Torna a casa” και το πρώτο άλμπουμ με εξ’ ολοκλήρου δικά τους τραγούδια, το “Il ballo della vita”, ή «Ο χορός της ζωής» στα ελληνικά. Αμέσως μετά ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία, εντός και εκτός Ιταλίας.
Ιανουάριος 2019 πια, το τρίτο single με τίτλο “Fear for Nobody” κυκλοφορεί και η περιοδεία συνεχίζεται. Βγαίνουν τα video clips των τραγουδιών, η αναγνώριση μεγαλώνει και οι Måneskin φαίνεται να έχουν πολλά ακόμη να δώσουν.

Στιγμιότυπο από το video clip του “Le parole lontane“.

Το επόμενο μεγάλο βήμα θα γίνει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ τραγουδιού της Ιταλίας. Αρχές Μαρτίου του 2021, στο “Teatro Ariston”, πραγματοποιείται το 71ο Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Sanremo. Οι Måneskin συμμετέχουν με το τραγούδι “Zitti e Buoni”, το οποίο παρουσιάζουν για πρώτη φορά και με το οποίο, το Σάββατο, 6 Μαρτίου, θα κερδίσουν τη πρώτη θέση στο Sanremo και το εισιτήριο για την Eurovision 2021, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Βρισκόμαστε, πλέον, στο Σάββατο, 22 Μαΐου του 2021, στην ημέρα του τελικού της Eurovision 2021. Οι Måneskin εκπλήσσουν για ακόμη μία φορά, πετυχαίνοντας την τρίτη νίκη της Ιταλίας στην Eurovision, έπειτα από μία «μάχη» με τη Γαλλία και την Ελβετία, η οποία κρίθηκε στην αγάπη του κοινού. Οι ψήφοι του κοινού εκτόξευσαν την Ιταλία στην πρώτη θέση, γεγονός το οποίο απέδειξε πως δεν πρόκειται μονάχα για ένα καλό τραγούδι, αλλά και για ένα συγκρότημα νέων καλλιτεχνών που εντυπωσίασαν με την σκηνική τους παρουσία, τις προσωπικότητες και το ταλέντο τους. “Rock n Roll never dies”, φωνάζει ο Damiano μετά την ανακοίνωση της νίκης, η βραδιά κλείνει με την τελική performance του νικητήριου τραγουδιού και οι Måneskin έχουν κατακτήσει την κορυφή.

Πηγή: aussievision.net

Παράλληλα με τη νίκη τους κυκλοφορεί ήδη το τρίτο άλμπουμ με τίτλο “Teatro d’ira- Vol.I”, ενώ μπαίνουν στα Charts όλου του κόσμου, οι συναυλίες τους βγαίνουν sold out και αποκτούν fans σε παγκόσμια κλίμακα.
Γιατί ξεχωρίζουν; Πώς μετατράπηκαν βήμα- βήμα από μία ροκ μπάντα σε ένα μουσικό φαινόμενο; Οι Måneskin είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συγκρότημα που κέρδισε μερικούς διαγωνισμούς και έβγαλε 2-3 καλά τραγούδια. Οι Måneskin είναι τα παιδιά που ξεκίνησαν σαν μουσικοί του δρόμου και κατάφεραν να γράψουν ιστορία, ακολουθώντας το πάθος τους και δουλεύοντας το ταλέντο τους, σε ηλικίες μόλις 20-22 ετών.
Προσωπικά, από όταν ξεκίνησα να τους παρακολουθώ λίγο πριν το Sanremo 2021, δεν έχω πάψει να τους θαυμάζω και να τους στηρίζω. Είναι οι Outsiders που γίνονται πρωταγωνιστές, είναι ειλικρινείς, είναι ανοιχτοί. Για τους Måneskin δεν υπάρχουν στερεότυπα και όρια. Η αλήθεια και το ταλέντο τους είναι αυτό που τους διαφοροποιεί και είναι κάτι που δεν θα μειωθεί, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να χάσουν κάτι που έχουν φυσικά μέσα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *