O J. Cole κάνει μουσική και ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας ως το Fayeteville της North Carolina, και από το να ακούει με ευλάβεια τους στίχους των Nas και Tupac Shakur ως τις ψηλότερες θέσεις των Billboard, ο J. Cole έχει χαράξει μία πορεία σταθερά προς την κορυφή. Το τελευταίο του άλμπουμ “The off- season” το αποδεικνύει περίτρανα. 

Πρωτοάκουσα J. Cole τυχαία, κατά την συνεργασία του με την Beyoncé στο τραγούδι της “Party”. Από εκεί και πέρα η δουλειά του με έκανε να τον παρακολουθώ ανελλιπώς και τον καθιέρωσε στην ραπ σκηνή της Αμερικής και του κόσμου.

Γεννημένος Jermaine Lamarr Cole, από Γερμανο-Αμερικανίδα μητέρα και Αφρο-Αμερικανό πατέρα, ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική αφού μετακόμισε στην Αμερική με την μητέρα του γράφοντας στίχους και συνθέτοντας μελωδίες από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαοκτώ αποφάσισε να πάει για σπουδές στην Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε επικοινωνίες και business, ταυτόχρονα όμως δεν σταμάτησε να ασχολείται και με τη μουσική. Κατάφερε να κερδίσει μια συνάντηση με τον Jay-Z, ο οποίος είδε το ταλέντο του από την αρχή και αφού ο Cole έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψε στην εταιρία Roc Nation, έβγαλε και το πρώτο του άλμπουμ (“Cole World: The Sideline Story”) το 2011. 

Ακολούθησαν πέντε άλμπουμ τα επόμενα χρόνια, με το τελευταίο να βγαίνει στα μέσα του περασμένου Μαΐου. Ta άλμπουμ του περιλαμβάνουν συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως Jay-Z, Missy Elliot, Trey Songz, Drake, TLC, Miguel, Gang Starr, Kendrick Lamar, 21 Savage και πολλούς άλλους. 

Μέσα από τα τραγούδια του ζωντανεύει ο κόσμος της Αμερικής για έναν Αφροαμερικανό. Αν και η μητέρα του είναι λευκή, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν έχει νιώσει ποτέ ότι ανήκει σε αυτή τη φυλετική ομάδα. Οι προκαταλήψεις, ο συστημικός και κοινωνικός ρατσισμός , η αρνητική αντιμετώπιση λόγω του χρώματος του δέρματος του, η ψυχική υγεία και η κατάθλιψη αλλά και η απληστία και η εξάρτηση από το χρήμα είναι κεντρικά θέματα στα τραγούδια του. Ο Cole καταφέρνει να μας μεταφέρει μια πραγματικότητα διαφορετική από την δική μας, αλλά και να μεταδώσει τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν. Οι κατά καιρούς    (δυστυχώς όχι ιδιαίτερα σπάνια) δολοφονίες και επιθέσεις εις βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ έχουν αποτελέσει αφορμή για singles, άλμπουμ, videos και tweets του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βίντεο του τραγουδιού “ Crooked Smile”, εμπνευσμένο από τη δολοφονία της επτάχρονης Aiyana Stanley-Jones από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας εφόδου από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς και τραγούδια όπως “Neighbors”, “Change” και “Snow on Tha Bluff”.  

Η μία επιτυχία μετά την άλλη οδήγησε στην 60 εκατομμυρίων περιουσία που έχει ο J. Cole. Ωστόσο, το υπέροχο με τον Cole είναι ότι τηρεί το “be humble” που πρόσταξε και ο Kendrick Lamar. Είναι ένας καλλιτέχνης που αφιερώνεται στην τέχνη του, ζει από αυτή και για αυτή, κρατάει την προσωπική του ζωή για τον ίδιο και επιδιώκει να κυνηγήσει και άλλα όνειρα που έχει, γι’ αυτό και η εμφάνισή του στην ομάδα μπάσκετ Rwanda Warriors της BAL(Basketball Africa League) το 2021. Είναι ο άνθρωπος που τη μία μέρα είναι στο δρόμο, λαμβάνοντας μέρος σε διαμαρτυρίες του Black Lives Matter, και την άλλη τραγουδάει σε ένα κοινό τριάντα χιλιάδων ατόμων. 

Σε ευχαριστούμε Jermaine και σε παρακαλούμε, συνέχισε.

Read more (sources): https://en.wikipedia.org/wiki/J._Cole, https://www.billboard.com/music/j-cole, https://www.hiphopscriptures.com/jcole, https://www.rollingstone.com/music/music-album-reviews/j-cole-the-off-season-1173332/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *